ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Tort waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ten tort jest naprawdę warty grzechu :)

Tort waniliowy

Składniki:

Tort waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Tort waniliowy
Przygotuj biszkopt:białka ubij z cukrem na sztywną pianę.Dodaj żółtka,sok z cytryny,oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia.Całość dokładnie wymieszaj,aż powstanie jednolita masa.Piekarnik rozgrzej do 180`C.Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy i wstaw do piekarnika na 40 minut.Gdy już się upiecze,ostudź je,po czym przekrój wzdłuż na dwie części.Zrób krem:rozpuść czekoladę,a gdy trochę ostygnie,wymieszaj ją z serkiem homogenizowanym i miąższem z laski wanilii.Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku i ostudź.Kremówkę ubij z cukrem,dodaj żelatynę i wymieszaj z masą czekoladową.1/4 gotowego kremu odłóż do osobnej miski.Resztą kremu posmaruj oba blaty biszkoptu.Na jednym blacie ułóż owoce,po czym przykryj go drugim blatem.Odłożoną wcześniej częścią kremu posmaruj wierzch i boki tortu.Na koniec obłóż go rozwałkowaną masą marcepanową.