Tort waniliowy z wisniami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczny tort na rozne okazje

Tort waniliowy z wisniami

Składniki:

Tort waniliowy z wisniami

 

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 1/5 szkl cukru
  • 1 szkl maki
  • 4 lyzki maki ziemniaczanej
  • 2 plaskie lyzeczki proszku
  • Lub po prostu 3 krazki biszkoptu
  • 2 kremy karpatkowe
  • 1,5 kost. margaryny
  • ok.2 szkl wisni swierzych lub z kompotu(wydrylowane)
  • Masa cukrowa:
  • 80 dag cukru pudru
  • 3 lyzeczki glukozy
  • 3 lyzeczki zelatyny
  • 70 ml wody
  • Lukier do zdobień:
  • 1 bialko
  • ok,1 szkl cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort waniliowy z wisniami
Jajka ubic z cukrem na puszysta mase,dodac wymieszane maki z proszkiem i wymieszac.Piec 1 godz w srednio nagrzanym piekarniku sprawdzajac pod koniec srodek biszkoptu patyczkiem. Ugotowac krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu i wystudzony utrzec z margaryna.Biszkopt wystudzony przekroic tak aby powstaly 3 krazki i przelozyc kremem ukladajac jeszce na nim wisnie.Calosc obsmarowac jeszcze kremem aby masa cukrowa sie lepiej ukladala podczas nanoszenia na tort. Do wrzatku dodac zelatyne i mieszac do rozpuszczenia,nastepnie dodac glukoze i mieszac dalej.Dodac ok polowe cukru pudru i gdy bedzie lepka wylozyc na stolnice i dodawac po trochu reszte cukru.Masa powinna miec konsystencje plasteliny.Blat wysmarowac olejem i rozwalkowac mase na ok. 3 mm.Delikatnie naniesc placek z masy na torta i dopasowac do niego formujac dlonmi lub packa cukiernicza.Resztki obkroic i zrobic ozdoby dodajac barwnikow spozywczych. Mozna rowniez ozdobic dodatkowo lukrem ,trzeba najpierw ubic bialko z cukrem az masa bedzie ciagnaca i biala.

Tagi:

biszkopt mak