ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Tort wątróbkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zrobiłam ten tort na życzenie córki, która była poczęstowana takim przysmakiem na przyjęciu. Potwierdzam, to bardzo smaczne danie.

Tort wątróbkowy

Składniki:

Tort wątróbkowy

 

Sposób przygotowania:

Tort wątróbkowy

ETAP 1:

Marchewki ugotować w osolonej wodzie. Obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Sól i pieprz do smaku. Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek i zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez, pieprz i sól. Wymieszać. Wątróbkę oczyścić z błonek, umyć, osuszyć i przepuścić przez maszynkę z drobnym sitkiem. Jajka, mleko, wodę, mąkę pszenną wymieszać razem i dodać wątróbkę. Z tak zrobionego ciasta smażyć naleśniki na oleju rzepakowym.

Pierwszy naleśnik posmarować połową masy np. z białek. Przykryć następnym naleśnikiem i posmarować też masą. Może być z żółtek, albo z marchewki. Układać naleśniki i smarować, aż do wyczerpania składników. Wierzch tortu posmarować majonezem i udekorować wg uznania np. marchewką i natką pietruszki.

Smacznego.