Sposób przygotowania:
Quiche ze szparagami w sosie z ricotty i fetyPrzygotowanie sosu serowego
Przygotowanie dania rozpoczynamy od oczyszczenia szparagów, usunięcia suchych i twardych końcówek. Szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości. Ugotowane szparagi odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy sos. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, gałkę muszkatołową, ricottę, pokruszony ser feta i starty ser parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowanie quiche
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy ją ciastem francuskim.
Ciasto francuskie równomiernie pokrywamy sosem serowym, na którym układamy szparagi. Przed pieczeniem quiche posypujemy startym parmezanem.
Quiche pieczemy ok. 30-35 minut.
SylaUla
robaczek
Czekoladka 2