Sposób przygotowania:
Tort wg lenazkiw
Masa:
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny, rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę oraz malibu. Ubijamy jeszcze chwilkę. Biszkopt kroimy na 3 części. Przekładamy kremem malibu.
Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Ubijamy masę, dodając po 1 żółtku. Powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do okrągłej formy (tortownicy) i pieczemy 35 - 40 minut w temperaturze 180 ℃.
Dekorujemy według uznania;)
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny, rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę oraz malibu. Ubijamy jeszcze chwilkę. Biszkopt kroimy na 3 części. Przekładamy kremem malibu.
Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Ubijamy masę, dodając po 1 żółtku. Powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do okrągłej formy (tortownicy) i pieczemy 35 - 40 minut w temperaturze 180 ℃.
Dekorujemy według uznania;)
marietta
olmanka