kate1980

kate1980

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 212]

tort wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

do tortu można wykorzystać np. wiśnie z nalewki wówczas nie dodajemy do nasączania alkoholu

tort wiśniowy

Składniki:

tort wiśniowy

 

  • ciasto: 6 jajek,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • krem: 1,5 szklanki kremówki,
  • 3 łyżki wódki,
  • 3 łyżki kompotu z wiśni,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 Szklanka cukru,
  • 10 dag masła,
  • wiśnie z kompotu

Sposób przygotowania:

tort wiśniowy
Żółtka zmiksować z masłem, ¼ szklanki cukru, cukrem waniliowym, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. I piec ok. pół godzinki. ostudzony biszkopt przekroić na 2 części. Pozostały cukier, cukier waniliowy, szklanka wody, kompot i alkohol zagotować i nasączać powstałym sokiem biszkopty. Przygotować krem: kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Powstałą masą przekładać biszkopt wtykając w nią wiśnie.