rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Tort wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Do garnka wlewamy 2,5 dl wody, wkładamy margarynę, zagotowujemy...

Tort wiśniowy

Składniki:

Tort wiśniowy

 

  • 4 porcje
  • 5 dag margaryny
  • 14 dag mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 0,5 kg konfitury z wiśni
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 2 kubki śmietanki
  • 2 łyżki stołowe żelatyny
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Tort wiśniowy
...wsypujemy mąkę i mieszając, podgrzewamy, aż masa będzie odstawała od ścianek garnka. Wtedy dodajemy 1 jajko, zdejmujemy garnek z ognia i masę schładzamy. Następnie po kolei wbijamy pozostałe jajka, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, po czym masę dzielimy na 4 części. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, wlewamy pierwszą część ciasta i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ciasto pieczemy na umiarkowanym ogniu około 20 minut. W ten sposób pieczemy następne placki, ale każdy kolejny nieco krócej. W tym czasie osączamy wiśnie, z soku odlewamy 2 łyżki stołowe, a pozostały zagęszczamy mąką, po czym dodajemy wiśnie i razem schładzamy. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach letnie wody. Ubijamy śmietankę z cukrem, dodajemy przygotowaną żelatynę, mieszamy i powstały krem rozdzielamy na 2 części, z których jedną zabarwiamy na różowo 2 łyżkami soku z wiśni. Pierwszy placek z tortu przykrywamy wiśniami, na to kładziemy drugi placek, który smarujemy różową bitą śmietanką, na trzeci placek dajemy białą śmietankę, a ostatni (wierzchni) placek posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka