Sposób przygotowania:
Tort wiśniowy
...wsypujemy mąkę i mieszając, podgrzewamy, aż masa będzie odstawała od ścianek garnka. Wtedy dodajemy 1 jajko, zdejmujemy garnek z ognia i masę schładzamy. Następnie po kolei wbijamy pozostałe jajka, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, po czym masę dzielimy na 4 części. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, wlewamy pierwszą część ciasta i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ciasto pieczemy na umiarkowanym ogniu około 20 minut. W ten sposób pieczemy następne placki, ale każdy kolejny nieco krócej. W tym czasie osączamy wiśnie, z soku odlewamy 2 łyżki stołowe, a pozostały zagęszczamy mąką, po czym dodajemy wiśnie i razem schładzamy. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach letnie wody. Ubijamy śmietankę z cukrem, dodajemy przygotowaną żelatynę, mieszamy i powstały krem rozdzielamy na 2 części, z których jedną zabarwiamy na różowo 2 łyżkami soku z wiśni. Pierwszy placek z tortu przykrywamy wiśniami, na to kładziemy drugi placek, który smarujemy różową bitą śmietanką, na trzeci placek dajemy białą śmietankę, a ostatni (wierzchni) placek posypujemy cukrem pudrem.