agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tort wyśmienity

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort jest prawdzwą rewelacją dla podniebienia. Polecam

Tort wyśmienity

Składniki:

Tort wyśmienity

 

  • Składniki tortu:

 

  • Biszkopt:

 

  • 6 jaj dużych

 

  • 20 dag cukru

 

 

  • 9 łyżek likieru kokosowego lub kawowego

 

  • Masa do tortu:

 

  • 80 dag ricotty

 

  • 28 dag cukru

 

 

 

  • 1-5 dag gorzkiej czekolady Wedel

 

  • 40 dag kandyzowanych owoców (część do dekoracji)

 

  • 10 dag płatków migdałowych (część do dekoracji)

 

  • Dekoracja tortu

 

  • cukier waniliowy, 5 dag cukru kryształu, 2 szklanki śmietany kremówki, galaretka

Sposób przygotowania:

Tort wyśmienity
Sposób wykonania:

Biszkopt: jajka ucieram z cukrem, potem ubijam nad parą 10 minut. Zdejmuję z ognia, ubijam aż masa ostygnie. Lekko mieszam z mąką i przekładam do tortownicy (natłuszczonej i posypanej mąką). Piekę 40 minut w temperaturze 170°C.

Robię masę: 10 min gotuję cukier z 200 ml wody i wanilią, odstawiam na pół godziny. Ciepły syrop stopniowo mieszam z ricottą i szczyptą cynamonu. Dodaję część pokrojonych owoców kandyzowanych, pokruszoną czekoladę oraz część płatków migdałowych.

Biszkopt kroję na 3 plastry. Pierwszy kładę na paterze i skraplam 3 łyżkami likieru. Smaruję połową masy, przykrywam drugim krążkiem ciasta. Znów skrapiam likierem i smaruję resztą masy. Nakładam ostatni krążek ciasta, jeszcze raz skrapiam likierem. Pzykrywam folią i wstawiam na 4 godziny do lodówki lub na 2 godziny do zamrażalnika.

Ubijam śmietanę z cukrem waniliowym i cukrem kryształem, smaruję brzegi i wierzch tortu. Dekoruję resztą owoców kandyzowanych i pistacjami. Całość zalewam delikatnie tężejącą galaretką.

Tert jest rewelacją dla podniebienia. Życzę smacznego!