szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

tort z cynamonem i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszny tort z cynamonem i bitą śmietaną

tort z cynamonem i bitą śmietaną

Składniki:

tort z cynamonem i bitą śmietaną

 

  • 1, 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • KREM
  • 3 szklanki kremówki
  • 6 łyzek cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

tort z cynamonem i bitą śmietaną
Masło utrzeć z cukrem, wbić jajka, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli. Zagnieść z podanych składników ciasto następnie schładzać je około 40 minut. Po tym czasie rozwałkować bardzo cienko (około 3 mm na 5 krążków). Każdy z krążków piec po 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Odłożyć pół szklanki ubitej śmietany i dodać do niej cynamon. Upieczone krążki przełożyć utworzonym kremem. Udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem. Boki tortu udekorować uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Tagi:

jajko jajka