alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Tort z kremem adwokatowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny tort z kremem z dodatkiem adwokatu. rozpływa się w ustach i uważajcie bo na jednym kawałku się na pewno nie skończy.

Tort z kremem adwokatowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort z kremem adwokatowym

 

Sposób przygotowania:

Tort z kremem adwokatowym
Krem: do szklanki mleka wlać adwokat, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleka i energicznie mieszając zagotować. Nakryć z góry folią spożywczą i schłodzić. Masło utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka i nadal ubijać aż powstanie sztywna masa. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać małymi porcjami i delikatnie mieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 25 minut w 170 st. Wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż do uzyskania dwóch placków. Na pierwszy placek wyłożyć 2/3 kremu, ułożyć 2 okręgi z truskawek, przykryć drugim plackiem. Boki i górę tortu posmarować resztą kremu. Włożyć do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem udekorować na górze truskawkami i posypać płatkami czekoladowymi.
Tort z kremem adwokatowym
biszkopt po upieczeniu ostudzić i zdjąć z dołu papier
Tort z kremem adwokatowym
zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki
Tort z kremem adwokatowym
masło utrzeć dodawać porcjami zimny budyń i ucierać