SUPERPRZEPIS

Tort z kremem czekoladowo-orzechowym

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19
Tort z kremem czekoladowo-orzechowym Więcej zdjęć (5)

Tort ze znanym kremem czekoladowo-orzechowym, bardzo lubianym przez dzieci. Dlatego ten torcik powstał na urodziny mojego 2 letniego synka.

Składniki:

Tort z kremem czekoladowo-orzechowym

 

 

Sposób przygotowania:

Tort z kremem czekoladowo-orzechowym
Galaretkę rozpuścić w wodzie i odstawić do stężenia. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić i jak zaczną sztywnieć ustawić mikser na wyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Łyżka po łyżce. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki, które należy delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wyłożyć do formy o średnicy 19cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się krążek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50cm. Wystudzić w formie. Biszkopt przekroić na 3 krążki i delikatnie nasączyć naparem z herbaty. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić. Zimne mascarpone i śmietankę włożyć do misy miksera i ubić. Odłożyć 2 łyżki. Przestudzoną żelatynę wlać cienkim strumykiem. Dodać krem czekoladowy i wymieszać łopatką, tylko do połączenia. Ważne żeby krem czekoladowy był w temperaturze pokojowej. Jak krem zacznie gęstnieć przełożyć krążki biszkoptu. Rozsmarować również na bokach i na wierzchu. Odłożyć trochę kremu. Muszelki czekoladowe poprzyklejać do boków tortu. Rozsmarować odłożony krem biały. Wycisnąć rozetki czekoladowego kremu. Galaretkę rozdrobnić widelcem i ułożyć na środku. Smacznego!
Tort z kremem czekoladowo-orzechowym
Biszkopt wyjąć z formy dopiero po wystudzeniu.
Tort z kremem czekoladowo-orzechowym
Biszkopt przekroić na trzy krążki lekko nasączyć herbatą.
Tort z kremem czekoladowo-orzechowym
Do ubitej śmietanki z mascarpone dodać krem czekoladowy.
Tort z kremem czekoladowo-orzechowym
Krążki biszkoptów przekładać gęstą masą czekoladową.