Sposób przygotowania:
Tort z lekkim kremem czekoladowym
BISZKOPT: białka ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, nie przerywając ubijania. Później dodaję po jednym żółtku, ciągle miksując. Obie mąki mieszam, przesiewam przez gęste sitko i delikatnie łączę z masą jajeczną /na bardzo wolnych obrotach miksera/. Wykładam papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm /boków formy niczym nie smaruję/ i przelewam do niej ciasto. W nagrzanym do 165*C piekarniku piekę 30 minut. Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia. Boki oddzielam nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielę dopiero następnego dnia. MASA CZEKOLADOWA: połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą miksuję z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie łączę z czekoladą i serkiem. WYKONANIE: biszkopt dzielę na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam zimną herbatą z cytryną, wykładam masę czekoladową. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam, a następnie rozsmarowuję krem. Nakładam trzeci blat, nasączam i rozsmarowuję masę czekoladową, również na bokach tortu. Dekoruję czekoladową posypką i różami zrobionymi z masy cukrowej. *Tort przygotowuję na dzień przed podaniem i przechowuję w lodówce w pojemniku na ciasto.
Netka
marietta