Sposób przygotowania:
Tort Motylek
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając na wolnych obrotach. Kakao, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem, wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na posmarowaną od dołu tortownicę i pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 180* Masa serowa: Ser miksujemy z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę, a następnie łączymy z serem. Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę (jedną połowkę zostawiamy do dekoracji). Na soku z brzoskwiń rozpuszczamy żelatynę i jeszcze ciepłą wlewamy wolnym strumieniem do przygotowanej masy serowej – cały czas miksując. Na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy łyżką. Biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszą częśc wylewamy całą masę serową, a następnie przykrywamy górą biszkoptu. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Krem: Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy 1 całe jajko i dalej ucieramy. Masę dzielimy na 2 części: 1 z nich pozostawiamy tak jak jest przygotowana, a do drugiej dodajemy sok jagodowy i miksujemy. Odpinamy boki tortownicy, a następnie przecinamy tort na pół. Układamy oba półkola zaokrągloną częścią ku siebie. Górę smarujemy jasnym kremem, a boki kremem jagodowym. Na środku, w miejscu złączenia układamy banana. Boki ‘skrzydełek’ motyla dekorujemy winogronami 9układamy je ściśle, aby galaretką później się nie rozlała). Z truskawek i jagód układamy plamki na skrzydłach motyla (tak jak na zdjeciu). Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ja do boków tortu przykleiłam kilka plasterków truskawek, aby jeszcze ładniej się prezentowało : )


Natala1210
Marta1986