Sposób przygotowania:
Torcik na zimno z truskawkami
Oddzielone od żółtek białka ubić z dodatkiem 1 szczypty soli pod koniec ubijania dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania szklistej, białej bezy. Do ubitych białek ostrożnie wmieszać żółtka jajek orazobie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wcześniej przesiane. Ciasto wylać do dużej tortownicy(30cm średnicy). Piekarnik nagrzać do 180st, piec ciasto do 30 min. Masa serowa: Ser utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dolewać zimną galaretkę cytrynową wcześniej rozpuszczoną razem z żelatyną w 1.5 szklanki gorącej wody na koniec ubić śmietanę i dodać do sera. Do gęstniejącej masy dodać połowę pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek i wymieszać. Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i dolny ponownie ułożyć w tortownicy na spód wylać całą masę serową, przykryć drugim krążkiem ciasta na którym ułożyć resztę truskawek. Galaretkę truskawkową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i gęstniejącą zalać wierzch ciasta, schłodzić w lodówce. Przed podaniem z ciasta zdjąć obręcz tortownicy.
Sarenka
edytaha
anemon
iziona
agnieszkalider
Wspaniałe tworzysz potrawy,jedno jest pewne, nikt Ci w ciasta nie dorówna!