Sposób przygotowania:
Tort z masą żurawinową
Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 °C. Następnie należy ostudzić i podzielić na dwie części.Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy śmietanę , aromat śmietankowy, serek mascarpone i delikatnie miksujemy. Jedną część biszkoptu posmarować dżemem żurawinowym, a na niego wyłożyć masę śmietankową. Masę posypać suszonymi żurawinami (trochę odłożyć do dekoracji tortu) i położyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i włożyć tort do lodówki na około 30 minut.Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy śmietanę ,aromat śmietankowy i delikatnie miksujemy. Ubitą śmietaną posmarować wierzch i boki tortu. Tort udekorować śmietaną, suszonymi żurawinami i włożyć do lodówki na około 12 godzin.