OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Tort Kawowo - Kokosowy z Musem Czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tort przygotowany na urodziny Męża :)) smaki współgrały ze sobą tak genialnie, że mąż był zachwycony :) efekt osiągnięty.

Tort Kawowo - Kokosowy z Musem Czekoladowym

Składniki:

Tort Kawowo - Kokosowy z Musem Czekoladowym

 

 

  • Krem Kawa:
  • Przygotowany wcześniej Budyń
  • 200g masła
  • 1 łyżka kawy parzonej

 

  • Krem Kokos:
  • Przygotowany wcześniej Budyń
  • 200g masła
  • 200g kokosu

 

 

  • Mus Czekoladowy:
  • 530ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 2x tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 paski czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

  • Dodatkowo:
  • Biszkopty okrągłe
  • ozdoby, np. ażurki

Sposób przygotowania:

Tort Kawowo - Kokosowy z Musem Czekoladowym
Budyń:

Żółtka utrzeć z cukrem, wlać szklankę mleka, dodać obie mąki, zmiksować. Pozostałe mleko zagotować, na wrzące wlać masę i gotować aż zgęstnieje. Wystudzić.

Krem Kawa:

Miękkie masło utrzeć na puch , ok 10min. Dodawać budyń po łyżce. Na końcu wmiksować kawę.

Krem Kokos:

Miękkie masło utrzeć na puch , ok 10min. Dodawać budyń po łyżce. Na końcu wmiksować kokos. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać stopniowo cukier. Wmiksować żółtka. Zmniejszyć obroty i delikatnie , stopniowo wsypać zmieszane mąki z proszkiem. Piec w 180*C przez 15-20min.

Mus Czekoladowy:

Żelatynę zalać zimną wodą do jej przykrycia (niewielka ilość). Odstawić na 10min. 200ml śmietanki podgrzać prawie do wrzenia. Dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać posiekane czekolady i odstawić bez mieszania na ok. 2min. Potem wymieszać do rozpuszczenia. Przestudzić w temperaturze pokojowej. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo wlewać sos czekoladowy, mieszając do połączenia. Na upieczony biszkopt wyłoyć masę kawową, następnie ułożyć okrągłe biszkopciki, na to krem kokosowy i przykryć musem czekoladowym- obkładając cały tort. Udekorować.