szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

tort z nutellą moni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny tort z nutellą i rumem

tort z nutellą moni

Składniki:

tort z nutellą moni

 

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki rumu
  • 2 słoiczki nutelli
  • czekolada starta na grube wiórki do dekoracji
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

tort z nutellą moni
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć razem z cukrem, dodać mąkę oraz kakao, następnie dodać pianę z białek i wymieszać. Utworzone ciasto przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie placek wyjąć, ostudzić i przekroić na 3 placki. Blaty skropić rumem, przełożyć je 2/3 nutelli, pozosałym kremem posmarować wierzch i brzegi tortu. Całość udekorować wiórkami czekoladowymi.