jagna

jagna

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Biszkopt to podstawa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Taki biszkopt świetnie nadaje się jako baza do bardziej urozmaiconych ciast.

Biszkopt to podstawa

Składniki:

Biszkopt to podstawa

 

  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 5 jajek
  • 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao (jeśli biszkopt ma być ciemny)

Sposób przygotowania:

Biszkopt to podstawa
Ostrożnie rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem dodając szczyptę soli. Gdy już będą ubite, dodać do całości również żółtka i jeszcze chwilę ubijać, pod koniec dodać gorącą wodę. Do powstałej masy dodać pozostałe składniki i ostrożnie wymieszać.



Wyłożyć ciasto na blachę. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już jest upieczone - jeśli wbity patyczek po wyjęciu będzie wilgotny i przykleja się do niego kawałki ciasta, to będzie znak, że potrzeba mu jeszcze kilku minut.



Taki biszkopt świetnie nadaje się jako baza do bardziej urozmaiconych ciast. W wersji jasnej można go przekroić i przełożyć pianką lub wyłożyć na niego owoce i galaretkę. Ciemny natomiast to świetna podstawa wuzetki. Nadaje się również bardzo dobrze na wszelkiego rodzaju torty.



Najważniejsze - zawsze sie udaje ;-)