Sposób przygotowania:
Biszkopt to podstawa
Ostrożnie rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem dodając szczyptę soli. Gdy już będą ubite, dodać do całości również żółtka i jeszcze chwilę ubijać, pod koniec dodać gorącą wodę. Do powstałej masy dodać pozostałe składniki i ostrożnie wymieszać.
Wyłożyć ciasto na blachę. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już jest upieczone - jeśli wbity patyczek po wyjęciu będzie wilgotny i przykleja się do niego kawałki ciasta, to będzie znak, że potrzeba mu jeszcze kilku minut.
Taki biszkopt świetnie nadaje się jako baza do bardziej urozmaiconych ciast. W wersji jasnej można go przekroić i przełożyć pianką lub wyłożyć na niego owoce i galaretkę. Ciemny natomiast to świetna podstawa wuzetki. Nadaje się również bardzo dobrze na wszelkiego rodzaju torty.
Najważniejsze - zawsze sie udaje ;-)
Wyłożyć ciasto na blachę. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już jest upieczone - jeśli wbity patyczek po wyjęciu będzie wilgotny i przykleja się do niego kawałki ciasta, to będzie znak, że potrzeba mu jeszcze kilku minut.
Taki biszkopt świetnie nadaje się jako baza do bardziej urozmaiconych ciast. W wersji jasnej można go przekroić i przełożyć pianką lub wyłożyć na niego owoce i galaretkę. Ciemny natomiast to świetna podstawa wuzetki. Nadaje się również bardzo dobrze na wszelkiego rodzaju torty.
Najważniejsze - zawsze sie udaje ;-)
Aniusia