lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tort z ponczem i wiórkami czekoladowymi

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tort wyszedł genialny polecam

Tort z ponczem i wiórkami czekoladowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort z ponczem i wiórkami czekoladowymi

 

  • Biszkopt z 6 jaj
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki tortowej
  • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • `łyżka czubata kakao
  • Poncz:
  • 1 szklanka przegotowanej ostudzonej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 150 gram napoleona ( akurat miałam go )
  • Masa do tortu
  • na ostatni spód biszkoptu trzeci dżem morelowy z mieszany z powidłami śliwkowych 100 gram dżemu morelowego i 100 gram powideł śliwkowych.
  • śmietana 30% 800 gram
  • krem śmietanowy malinowy 1 sztuka
  • 3 śmietan fixy
  • czekolada mleczna 100 gram starta
  • kwiatki dekoracyjne 15 sztuk
  • żelki do dekoracji 200 gram

Sposób przygotowania:

Tort z ponczem i wiórkami czekoladowymi
Biszkopt: Jaja ubijam z cukrem pudrem dodaje rozpuszczoną margarynę i proszek do pieczenia z mąką i kakao . Mieszam składniki i przelewam do wysmarowanej margaryną tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia 26 centy .. Piekłam 25 minut w 170 stopniach bez termoobiegu . Poncz: z wody cukru i napoleona robimy poncz skrapiamy porządnie trzy kawałki biszkoptu kładziemy na patere pierwszy krążek biszkoptu do tortu i nakładamy dżem morelowy z powidłami śliwkowymi . Ubijamy śmietanę 400 gram z kremem śmietanowym malinowym kładziemy na dżem przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu nasączonym w ponczu i nakładamy śmietanę z malinowym kremem na niego. Przykrywamy trzecim krążkiem nasączonym i Nakładamy na niego ubita śmietanę 30% z trzema smietan fiksami ,boki i wierzch smarujemy na biało . Czekoladę ścieramy na wiórka na tarce i obsypujemy boki tortu. Kwiatki dekoracyjne nakładamy na boki tortu na około dekorujemy. Na wierzch kładziemy kiwi pokrojone drobno ,a w środek układamy żelki .
Tort z ponczem i wiórkami czekoladowymi
Biszkopt pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut
Tort z ponczem i wiórkami czekoladowymi
Przygotowanym ponczem skrapiamy krązki biszkoptu
Tort z ponczem i wiórkami czekoladowymi
Nakladam dżem i powidła sliwkowe na pierwszy krążek
Tort z ponczem i wiórkami czekoladowymi
Na dżem nakładamy smietane z kremem malinowym potem drugi krążek i znowu smietana z kremem malinowym i na to trzeci krązek i śmietana biała na boki i górę tortu