gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Tort z poziomkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo dobry letni deserek

Tort z poziomkami

Składniki:

Tort z poziomkami

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół kostki masła
  • tabliczka czekolady
  • DODATKOWO
  • 2 galaretki wiśniowe
  • pół kg poziomek

Sposób przygotowania:

Tort z poziomkami
BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier. Ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka. Ucierać łyżką. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Wsypać do piany i dalej ucierać ręką. Wylać do natłuszczonej formy tortowej. Piec w 180 st. ok. 45 minut. KREM: żółtka wymieszać w misce z cukrem pudrem. Miksować mikserem aż powstanie gęsta i puszysta masa. Odkroić trochę masła od reszty i dać do rondelka. Dać do tego czekoladę. Stopić. Ostudzić i wlać do ubitych żółtek. Dodać resztę masła. Zmiksować całość. Można dodać trochę spirytusu dla lepszego smaku masy. Biszkopta przekroić na pół. Włożyć z powrotem połowę do tortownicy. Przełożyć kremem (zostawić trochę kremu na wierzch). Przykryć drugą częścią biszkopta. Następnie rozpuścić galaretkę. Wierzch przykryć pozostałą częścią masy i dać na to poziomki. Zalać tężejącą lekko galaretką. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.