Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Tort z sera Ricotta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rozbić jajka, oddzielic białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem,

Tort z sera Ricotta

Składniki:

Tort z sera Ricotta

 

  • 50 dag sera ricotta
  • 6 dag mąki
  • 5 dag rodzynków
  • 10 dag owoców kandyzowanych
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania:

Tort z sera Ricotta
Rozbić jajka, oddzielic białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, potrochu dodawać ser i skórkę cytrynową, cały czas ucierać. Rodzynki przebrać i pokroic. Do masy serowej dodać mąkę, owoce kandyzowane i rodzynki. Następnie białka ubić na sztywną pianę i połączyć z przygotowaną masą. Piec ok 40 min w temp. 160°C, aż nabierze ładnego, złotego koloru.