Sposób przygotowania:
Tort z solonym karmelem
Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto kroimy na pół.
Krem z solonym karmelem: Miękkie masło ucieramy. Mieszankę wraz z mlekiem miksujemy przez około 5 minut. Do masy dodajemy masło. Ucieramy 2 minuty.
Przygotowana masą smarujemy ciasto czekoladowe oraz wierzch i boki tortu. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Dowolnie dekorujemy.
Krem z solonym karmelem: Miękkie masło ucieramy. Mieszankę wraz z mlekiem miksujemy przez około 5 minut. Do masy dodajemy masło. Ucieramy 2 minuty.
Przygotowana masą smarujemy ciasto czekoladowe oraz wierzch i boki tortu. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Dowolnie dekorujemy.