Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Książka Kucharska: Ciasto i deser na Dzień Babci i Dziadka - 15 prostych przepisów

Tort z solonym karmelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to doskonały pomysł na szybki krem do tortu. Całość zachwyca swoim smakiem i aromatem. Żaden łasuchu nie oprze się temu tortowi. Posmakuje każdej osobie lubiącej szybkie i łatwe przepisy noworoczne.

Tort z solonym karmelem

Składniki:

Tort z solonym karmelem

ciasto czekoladowe

krem z solonym karmelem

  • 300 g mieszanki do kremu za solonym karmelem
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Tort z solonym karmelem
Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto kroimy na pół.

Krem z solonym karmelem: Miękkie masło ucieramy. Mieszankę wraz z mlekiem miksujemy przez około 5 minut. Do masy dodajemy masło. Ucieramy 2 minuty. 

Przygotowana masą smarujemy ciasto czekoladowe oraz wierzch i boki tortu. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Dowolnie dekorujemy.

Tagi:

okazje tort