sylwia17

sylwia17

Szef Kuchni
[Przepisów: 36]

Tort z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wyśmienity do kawy zamiast truskawek można użyć innych owoców ale efekt i tak jest powalający

Tort z truskawkami

Składniki:

Tort z truskawkami

 

  • 4 jajka
  • 28 dag miałkiego cukru
  • 12 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 40 dag masła
  • 80 dag truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • tłuszcz i mąka do formy

 

Sposób przygotowania:

Tort z truskawkami
Biszkopt białka oddzielić od żółtek i ubić z 80g cukru. dodać mąkę proszek do pieczenia i żółtka. wymieszać. ciasto piec ok 45 min. w temp. 160st. ostudzić i przekroić na 2 placki. krem z mleka, reszty cukru i budyniu ugotować gęsty krem. schłodzić. miękkie masło pokroić na kawałki i stopniowo mieszać z budyniem. truskawki umyć usunąć szypułki i pokroić w plasterki na dolną warstwę ciasta wyłożyć ok 1/3 kremu i połowę plasterków truskawek. na warstwę kremu wyłożyć górną część ciasta. całość posmarować kremem na wierzchu wyłożyć resztę truskawek zalać tężejącą galaretką przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu

Tagi:

jajko jajka