Sposób przygotowania:
Tort z truskawkami
Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę oraz mak i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Podzielić na 2 części i upiec 2 biszkopty w temp. 180 st przez 25 minut. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę i cukier, delikatnie mieszamy. Dzielimy na 2 części i pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 25 min w temp. 180 st. Masa: Galaretki rozpuścić w oddzielnych naczyniach w proporcji 3/4 szkl. wrzącej wody na galaretkę. Ostudzić. Śmietankę ubijamy, odlewamy szklankę do dekoracji, resztę dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy tężejącą galaretkę żółtą, do drugiej- czerwoną. Tą śmietankę do dekoracji ubijamy jeszcze z 1 op. śmietan- fixu. Przełożenie: Biszkopt jasny- truskawki- bita śmietana z żółtą galaretką- ciasto makowe- dżem truskawkowy- ciasto makowe- bita śmietana z czerwoną galaretkę- biszkopt jasny- dekorujemy bitą śmietaną wierzch i boki. Na wierzch możemy ułożyć pokrojone brzoskwinie i draże, boki derkorujemy biszkoptami i rurkami
marietta