mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Tort z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny torcik na 2 urodziny synka

Tort z truskawkami

Składniki:

Tort z truskawkami

 

  • Biszkopt makowy:
  • 8 białek
  • szkl. mąki
  • szkl. cukru
  • 1/2 szkl. suchego maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny:
  • 8 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 l. śmietanki 30%
  • Dodatkowo;
  • dżem truskawkowy
  • 1 kg truskawek (mogą być inne owoce)
  • Dekoracja;
  • 1 śmietan-fix
  • 1/2 op. draży
  • 2-3 brzoskwinie z puszki
  • 14 dkg biszkoptów długich
  • 10 dkg ciastek rurek

Sposób przygotowania:

Tort z truskawkami
Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę oraz mak i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Podzielić na 2 części i upiec 2 biszkopty w temp. 180 st przez 25 minut. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę i cukier, delikatnie mieszamy. Dzielimy na 2 części i pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 25 min w temp. 180 st. Masa: Galaretki rozpuścić w oddzielnych naczyniach w proporcji 3/4 szkl. wrzącej wody na galaretkę. Ostudzić. Śmietankę ubijamy, odlewamy szklankę do dekoracji, resztę dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy tężejącą galaretkę żółtą, do drugiej- czerwoną. Tą śmietankę do dekoracji ubijamy jeszcze z 1 op. śmietan- fixu. Przełożenie: Biszkopt jasny- truskawki- bita śmietana z żółtą galaretką- ciasto makowe- dżem truskawkowy- ciasto makowe- bita śmietana z czerwoną galaretkę- biszkopt jasny- dekorujemy bitą śmietaną wierzch i boki. Na wierzch możemy ułożyć pokrojone brzoskwinie i draże, boki derkorujemy biszkoptami i rurkami