Sposób przygotowania:
Tort z truskawkami i masą z mascarponeZamiast ponczu użyłam konfitury cytrynowej i ona zadecydowała o wyjątkowym smaku całego tortu. Dużo truskawek i lekki krem dopełniły całości.
BISZKOPT KAKAOWY przygotowuję jak zawsze według swojego sprawdzonego przepisu: https://gotujmy.pl/biszkopt---jasny,przepisy,98644.html
KREM: mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Serek mascarpone krótko mieszam mikserem na jednolitą masę, następnie dodaję bitą śmietanę i mieszam na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników.
WYKONANIE: sok wyciśnięty z cytryny mieszam z konfiturą cytrynową, a następnie 1/3 powstałej mieszanki rozprowadzam na pierwszym blacie. Nasączoną pierwszą część biszkoptu smaruję cienką warstwą kremu, a na min układam warstwę drobno pokrojonych truskawek. Na truskawkach rozprowadzam warstwę kremu.
Układam drugi blat biszkoptu lekko go dociskając do kremu. Z drugim blatem biszkoptu postępuję dokładnie tak samo jak z pierwszym. Trzecią część biszkoptu nasączam konfiturą cytrynową i smaruję warstwą kremu. Boki tortu również pokrywam kremem. Boki i wierzch tortu obsypuję krokantem. Tort zawsze przygotowuję dzień wcześniej i wstawiam go do lodówki na całą noc. Wyjmuję tort z lodówki wcześniej, a tuż przed podaniem wierzch tortu dekoruję pozostałymi truskawkami i listkami mięty.
2milutka
zbysiowa
anemon
alaaa
anemon
Dziękuję alaa, konfitura pochodziła z internetowego sklepu mniammniam, ale niestety już jej nie mają w ofercie. A z jakiej firmy, niestety nie pamiętam, jestem w tej chwili za granicą, za kilka dni wrócę do domu to sprawdzę /mam nadzieję, że nie wyrzuciłam słoiczka/ i Ci napiszę. Miała ona dość płynną konsystencję i sporo kawałeczków skórki cytrynowej. Jako poncz świetnie się sprawdziła.