SUPERPRZEPIS

Tort z truskawkami i masą z mascarpone

  • 5
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Tort z truskawkami i masą z mascarpone Więcej zdjęć (5)

Zamiast ponczu użyłam konfitury cytrynowej i to ona zadecydowała o wyjątkowym smaku całego tortu.

Składniki:

Tort z truskawkami i masą z mascarpone

 

 

  • KREM
  • serek mascarpone - 750 g
  • śmietana kremówka - 300 g
  • cukier puder – 2 łyżki

 

  • PONADTO
  • konfitura cytrynowa – 100 g
  • cytryna – 1/2 szt.
  • krokant – 100 g
  • truskawki – 750 g
  • kilka listków mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort z truskawkami i masą z mascarpone

Zamiast ponczu użyłam konfitury cytrynowej i ona zadecydowała o wyjątkowym smaku całego tortu. Dużo truskawek i lekki krem dopełniły całości.


BISZKOPT KAKAOWY przygotowuję jak zawsze według swojego sprawdzonego przepisu: https://gotujmy.pl/biszkopt---jasny,przepisy,98644.html


KREM: mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Serek mascarpone krótko mieszam mikserem na jednolitą masę, następnie dodaję bitą śmietanę i mieszam na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników.


WYKONANIE: sok wyciśnięty z cytryny mieszam z konfiturą cytrynową, a następnie 1/3 powstałej mieszanki rozprowadzam na pierwszym blacie. Nasączoną pierwszą część biszkoptu smaruję cienką warstwą kremu, a na min układam warstwę drobno pokrojonych truskawek. Na truskawkach rozprowadzam warstwę kremu.


Układam drugi blat biszkoptu lekko go dociskając do kremu. Z drugim blatem biszkoptu postępuję dokładnie tak samo jak z pierwszym. Trzecią część biszkoptu nasączam konfiturą cytrynową i smaruję warstwą kremu. Boki tortu również pokrywam kremem. Boki i wierzch tortu obsypuję krokantem. Tort zawsze przygotowuję dzień wcześniej i wstawiam go do lodówki na całą noc. Wyjmuję tort z lodówki wcześniej, a tuż przed podaniem wierzch tortu dekoruję pozostałymi truskawkami i listkami mięty.

Tort z truskawkami i masą z mascarpone
Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
Tort z truskawkami i masą z mascarpone
Nasączoną pierwszą część biszkoptu smaruję cienką warstwą kremu.
Tort z truskawkami i masą z mascarpone
Trustawki najlepiej jest drobno pokroić, aby można było tort podzielić na zgrabne kawałki.
Tort z truskawkami i masą z mascarpone
Zamiast ponczu użyłam konfitury cytrynowej i ona zadecydowała o wyjątkowym smaku całego tortu.