sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Torta Caprese- Ciasto caprese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto caprese, niebiańsko puszyste połączenie gorzkiej czekolady z migdałami, to włoski, ponadczasowy klasyk, wywodzący się z wyspy Capri. Jak głosi legenda, ciasto zostało stworzone w zeszłym stuleciu, zupełnie przez przypadek.

Torta Caprese- Ciasto caprese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torta Caprese- Ciasto caprese

 

  • Składniki na tortownicę 24 cm:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 300 g migdałów
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)

 

Sposób przygotowania:

Torta Caprese- Ciasto caprese
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Miekkie masło ubijamy mikserem, dodajemy po jednym żółtku. Do masy maślano-żółtkowej dodajemy letnią czekoladę i zmielone migdały. W osobnym naczyniu ubijamy białka, stopniowo dodając cukier. Ubita piana powinna być lśniąca i sztywna. Pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.Wylewamy do formy uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej maką. Pieczemy w 180° C przez okolo 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
Torta Caprese- Ciasto caprese
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
Torta Caprese- Ciasto caprese
. Miekkie masło ubijamy mikserem, dodajemy po jednym żółtku. Do masy maślano-żółtkowej dodajemy letnią czekoladę i zmielone migdały.
Torta Caprese- Ciasto caprese
W osobnym naczyniu ubijamy białka, stopniowo dodając cukier. Ubita piana powinna być lśniąca i sztywna. Pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy
Torta Caprese- Ciasto caprese
Posypujemy cukrem pudrem. Wyciety szablon kladziemy na wierzchu ciasta i posypujemy kakao.