Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo - wiśniowe
Pieczemy 2 biszkopty każdy z 5 jaj.
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok. 180 stopni.
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok. 180 stopni.
Ubić żółtka z cukrem w gorącej kąpieli wodnej, dodać ubitą pianę z białek.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wiśnie z kompotu zmiksować i połączyć z galaretką. Masło utrzeć na puch dodając zimną masę jajeczną, czekoladę płynną, mus wiśniowy z galaretką. Do ¾ masy delikatnie wmieszać wiśnie z syropu.
Biszkopt odwrócić do góry nogami (góra staje się dołem) i wykładamy krem z wiśniami, przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu. Ozdabiamy ciasto wiśniami i polewamy fantazyjnie polewą czekoladową.
SMACZNEGO!
luna