misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Ciasto czekoladowo - wiśniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Znakomite i niezwykle delikatne ciasto czekoladowo - wiśniowe na wyjątkowe okazje

Ciasto czekoladowo - wiśniowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo - wiśniowe

 

  • BISZKOPTY
  • 10 jajek
  • 10 kopiastych łyżek cukru
  • 8 kopiastych łyżek mąki
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • KREM
  • ½ kg masła
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 9 kopiastych łyżek cukru
  • ½ kg wiśni wydrylowanych z kompotu
  • 1 słoik wiśni wydrylowanych w syropie

 

  • Dekoracja
  • Polewa czekoladowa jasna
  • Wiśnie z syropu lub ze spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo - wiśniowe
Pieczemy 2 biszkopty każdy z 5 jaj.

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok. 180 stopni.



Ubić żółtka z cukrem w gorącej kąpieli wodnej, dodać ubitą pianę z białek.


Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wiśnie z kompotu zmiksować i połączyć z galaretką. Masło utrzeć na puch dodając  zimną masę jajeczną, czekoladę płynną, mus wiśniowy z galaretką. Do ¾ masy delikatnie wmieszać wiśnie z syropu.


Biszkopt odwrócić do góry nogami (góra staje się dołem) i wykładamy  krem z wiśniami, przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu. Ozdabiamy ciasto wiśniami i polewamy fantazyjnie polewą czekoladową.


SMACZNEGO!