nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Tortilla a'la mexicana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tortilla pszenna a'la mexicana

Tortilla a'la mexicana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tortilla a'la mexicana

 

  • 1 duży filet z kurczaka (ok 0,5 kg)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pszenne placki tortille
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • łyżeczka chili
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tortilla a'la mexicana
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy octem, 2 łyżkami oleju, papryką słodką, chilli i solą. Odstawiamy do lodówki (jeśli mamy czas kurczaka przygotowujemy dzień wcześniej). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażywy na dużym ogniu przez 2 minuty, następnie dodajemy cebulę i podzmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory. Całość dusimy ok 5 minut. Na koniec dodajemu jogurt grecki, doprawiamy i dusimy jeszcze do czasu aż wyparuje woda. Gotowy farsz przekładamu do tortill. Tortille wcześniej podgrzewamy na grillu bądź suchej patelni.
Tortilla a'la mexicana
Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki
Tortilla a'la mexicana
Na patelni podsmażamy kurczaka i cebulę..
Tortilla a'la mexicana
Dodajemy kukurydzę, czerwoną fasolę oraz pomidory
Tortilla a'la mexicana
Dodajemy jogurt, przyprawiamy i dusimy aż odparuje woda