Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Tortilla de patatas w wersji Buni :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Hiszpański omlet z ziemniakami to doskonałe danie na zużycie pozostałych z obiadu ziemniaczków.

Tortilla de patatas w wersji Buni :

Składniki:

Tortilla de patatas w wersji Buni :

 

  • 4 ugotowane ziemniaki ( wystudzone )
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku
  • 1/2 cebuli pokrojonej w piórka
  • 1/2 pomidora pokrojonego w kosteczkę ( usuwam pestki )
  • 1/4 szklanki suszonych pomidorów z oleju
  • 5 łyżek oleju od suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Tortilla de patatas w wersji Buni :
Ziemniaki pokroić w plastry. Na średniej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju od suszonych pomidorów i smażyć na nim na rumiano plastry ziemniaków. Gdy będą już prawie gotowe dołożyć cebulę i razem smażyć mieszając ostrożnie tak by ziemniaki się nie rozpadły. Wrzucić na patelnię połowę szczypioru, świeżego pomidora i połowę pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów. Posolić i popieprzyć . Jajka roztrzepać w miseczce i wylać równomiernie na patelnię. Smażyć na małym gazie jak klasyczny omlet. Jak już będzie prawie ścięty to delikatnie zsunąć na talerz i położyć na patelni drugą stroną by sie dosmażył ( ja po prostu przykrywam talerz z omletem odwróconą patelnią i obracam talerz by omlet spadł na patelnię ) .
Gotowy omlet przełożyć na talerz , posypać pozostałym szczypiorem i suszonymi pomidorami . Polać resztą oleju od pomidorów.

Tagi:

jajko jajka