Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tortilla z kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Placek tortilli z piersią z kurczaka, serem i warzywami tworzy szybki i smaczny obiad. Tortillę można zwinąć, ale można też podać po prostu dodatki na placku - wówczas tychże dodatków zmieści się więcej.

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Składniki:

Tortilla z kurczakiem i warzywami

 

  • 2 pojedyncze lub 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 placki tortilli
  • 1 cebula
  • garść rukoli
  • 6 pomidorków cherry
  • garść kukurydzy z puszki
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki ketchupu
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Bazylia
  • Papryka wędzona słodka
  • Oliwa

Sposób przygotowania:

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Przygotowanie dodatków

Tortilla z kurczakiem i warzywami
Jednym z dodatków do tortilli jest podsmażona cebula

Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, aż cebula się zeszkli.

Przygotowanie dodatków -c.d.

Tortilla z kurczakiem i warzywami
Do tortilli wykorzystamy m.in. pomidorki i kukurydzę

Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pomidorki myjemy, kroimy w plasterki, solimy. Rukolę myjemy i osuszamy.

Przygotowanie mięsa

Tortilla z kurczakiem i warzywami
Pierś z kurczaka kroimy w paski i smażymy

Mięso z kurczaka kroimy na paseczki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy kurczaka. Mięso doprawiamy jeszcze papryką wędzoną.

Przygotowanie sosu

Tortilla z kurczakiem i warzywami
Sos z majonezu i ketchupu z dodatkiem ziół

W czasie, gdy mięso jest na patelni, szybko robimy sos: łączymy majonez i ketchup, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu oraz zioła: oregano i bazylię.

Przygotowanie placków

Tortilla z kurczakiem i warzywami
Na plackach tortilli rozsmarowujemy sos, kładziemy ser

Na każdym placku tortilli rozsmarowujemy sos, kładziemy ser.

Podgrzanie tortilli

Tortilla z kurczakiem i warzywami
Tortille podgrzewamy na patelni

Na dwóch osobnych patelniach rozgrzewamy oliwę, wkładamy na każdą patelnię po jednym placku tortilli z sosem i serem, kładziemy kurczaka. Tortille podgrzewamy chwilę, aż spód zrobi się lekko zabrązowiony.

Wykończenie dania

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Gotowe tortille wykładamy na kawałki ręcznika papierowego i odsączamy z tłuszczu.

Na placki wykładamy pozostałe dodatki: cebulę, kukurydzę, rukolę, pomidorki.

Tortillę można zwinąć lub serwować jako placek z dodatkami i jeść widelcem i nożem.