Sposób przygotowania:
Tortilla z kurczakiem i warzywamiPrzygotowanie dodatków
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, aż cebula się zeszkli.
Przygotowanie dodatków -c.d.
Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pomidorki myjemy, kroimy w plasterki, solimy. Rukolę myjemy i osuszamy.
Przygotowanie mięsa
Mięso z kurczaka kroimy na paseczki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy kurczaka. Mięso doprawiamy jeszcze papryką wędzoną.
Przygotowanie sosu
W czasie, gdy mięso jest na patelni, szybko robimy sos: łączymy majonez i ketchup, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu oraz zioła: oregano i bazylię.
Przygotowanie placków
Na każdym placku tortilli rozsmarowujemy sos, kładziemy ser.
Podgrzanie tortilli
Na dwóch osobnych patelniach rozgrzewamy oliwę, wkładamy na każdą patelnię po jednym placku tortilli z sosem i serem, kładziemy kurczaka. Tortille podgrzewamy chwilę, aż spód zrobi się lekko zabrązowiony.
Wykończenie dania
Gotowe tortille wykładamy na kawałki ręcznika papierowego i odsączamy z tłuszczu.
Na placki wykładamy pozostałe dodatki: cebulę, kukurydzę, rukolę, pomidorki.
Tortillę można zwinąć lub serwować jako placek z dodatkami i jeść widelcem i nożem.