Sposób przygotowania:
Tortoletka - ciasto z cyklu smaki dzieciństwaBiszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Dodawać cukier i miksować. Powoli dodawać żółtka. Na końcu powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wmieszać ją do piany bardzo delikatnie przy użyciu łopatki.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i podsypanej tarta bułką blachy o wymiarach 25x33 cm.
Piec ok 30 minut w 180 st.
Krem budyniowy
750 ml mleka zagotować. W pozostałej części wymieszać proszek budyniowy z cukrem. Dodać do gotującego się mleka. Nie wolno dopuścić do powstania grudek. Zestawić z ognia. Wystudzić. Kiedy budyń będzie zimny zmiksować go z masłem - musi być w temp. pokojowej. Dodać wydrylowane wiśnie, delikatnie wmieszać je w krem. Wylać krem na wystudzony biszkopt. Posypać czerwoną porzeczką. Wstawić do lodówki.
Wierzch
Galaretki rozpuścić dokładnie w 1 litrze gorącej wody. Wystudzić. Kiedy zacznie tężeć wylać galaretkę na krem. Zostawić do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej smakuje następnego dnia.