pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Tortoletka - ciasto z cyklu smaki dzieciństwa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moja ciocia robiła tortoletkę idealną. Ciasto było delikatne, z waniliowym kremem, sezonowymi owocami i galaretką. Mojemu wiele do ciocinego zabrakło, ale smak się obronił. Było smaczne, orzeźwiające, wspaniałe na podwieczorek w upalny lipcowy dzień.

Tortoletka - ciasto z cyklu smaki dzieciństwa

Składniki:

Tortoletka - ciasto z cyklu smaki dzieciństwa

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 220 g cukru
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Krem budyniowy

  • 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 6-8 łyżek cukru
  • 1 litr mleka
  • 250 g masła
  • 20 dag wydrylowanych wiśni

Wierzch

  • 3 galaretki wiśniowe, truskawkowe
  • 900 ml wody
  • czerwone porzeczki

Sposób przygotowania:

Tortoletka - ciasto z cyklu smaki dzieciństwa

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Dodawać cukier i miksować. Powoli dodawać żółtka. Na końcu powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wmieszać ją do piany bardzo delikatnie przy użyciu łopatki.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i podsypanej tarta bułką blachy o wymiarach 25x33 cm.
Piec ok 30 minut w 180 st.

Krem budyniowy

750 ml mleka zagotować. W pozostałej części wymieszać proszek budyniowy z cukrem. Dodać do gotującego się mleka. Nie wolno dopuścić do powstania grudek. Zestawić z ognia. Wystudzić. Kiedy budyń będzie zimny zmiksować go z masłem - musi być w temp. pokojowej. Dodać wydrylowane wiśnie, delikatnie wmieszać je w krem. Wylać krem na wystudzony biszkopt. Posypać czerwoną porzeczką. Wstawić do lodówki.

Wierzch

Galaretki rozpuścić dokładnie w 1 litrze gorącej wody. Wystudzić. Kiedy zacznie tężeć wylać galaretkę na krem. Zostawić do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej smakuje następnego dnia.