Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Ciasto z masą krówkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto z masą budyniową i krówkową

Ciasto z masą krówkową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z masą krówkową

 

  • 110 g mąki
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 op cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 4 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DODATKOWO :
  • Dżem porzeczkowy
  • puszka masy krówkowej
  • orzechy włoskie - szklanka
  • Masa:
  • 200g margaryny
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej i zwykłej
  • CIASTO KRUCHE
  • szklanka mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g margaryny
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą krówkową
Zajmijmy się wpierw ciastem kruchym. Podane składniki wykładamy na stolnicę, siekamy nożem wszystkie razem po czym zaczynamy zagniatać. Zagniecione ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 15-20 minut. Ciasto powinno być troszkę grubsze. BISZKOPT : mąkę, budyń, proszek do pieczenia przesiewamy do jednej miski. W oddzielnej misce ubijamy białko z jajek z połową cukru. Następne w innej jeszcze misce ucieramy nasze żółtka z 4 łyżkami letniej wody, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym na bardzo kremowo. Masło roztapiamy - studzimy. Na utarte żółtka wsypujemy przesiane wcześniej proszku, następnie na proszki prpzekładamy ubitą pianę po czym delikatnie w jedną stronę mieszamy składniki/ Najlepiej drewnianą łyżką. Po połączeniu się skłądników wlewamy ostudzone masło i ponownie delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w tej samej blaszce co ciasto kruche w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut. MASA: W połowie szklanki mleka rozrabiamy mąki, budyń mieszając dokładnie, by nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z cukrem, cukrem waniliowym oraz margaryną. Do gotującego się mleka wlewamy zaczyn budyniowy dokładnie mieszając energicznym ruchem. Jeżeli będą grudki to masę dać przez sitko w celu pozbycia się ich. Na biszkopt wykładamy naszą masę. Jedną część ciasta kruchego smarujemy dżemem porzeczkowym. Stroną posmarowaną dżemem przykrywamy na masę. Następnie na wierzchu na cieście kruchym rozprowadzamy masę krówkową. Orzechy siekamy drobno i posypujemy po wierzchu ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki. Najlepiej na całą dobę.
Ciasto z masą krówkową
upieczony biszkopt.