jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tortowe ciasto z herbatnikami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Można powiedzieć, że jest to ubogacona wersja popularnego ciasta o nazwie 3-BIT! Doskonale pasuje na każdą okazje i pysznie smakuje! . POLECAM!

Tortowe ciasto z herbatnikami

Składniki:

Tortowe ciasto z herbatnikami

 

  • Blaszka 24x 36 cm
  • Biszkopt orzechowy(składniki na 1blat):
  • 4 duże jajka lub 5 mniejszych,
  • 3/4 szklanki cukru kryształu,
  • 8 dag mielonych orzechów włoskich,
  • 0,5 szklanki mąki tortowej,
  • 4 łyżki oleju,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa kawowa:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 kostki masła,
  • 1,5-2 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej,
  • alkohol do smaku,
  • Dodatkowo:
  • herbatniki do przełożenia ( ok 45 sztuk)
  • ok 250 gram kajmaku do przełożenia ciasta

 

  • Wykończenie:

 

  • 0,5 litra śmietanki 30%,
  • ok 1 łyżka cukru pudru do smaku,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody,
  • kakaowe herbatniki do pokruszenia na wierzchu

 

 

Sposób przygotowania:

Tortowe ciasto z herbatnikami
BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do ubitej na puch masy dokładamy wymieszane ze sobą mąkę, proszek i orzechy oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy około 20 min w 180ºC. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt orzechowy. Upieczone biszkopty studzimy. MASA KAWOWA: Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Studzimy.Jajka ubijamy z cukrem na parze. Ubite studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ubite jajka. Do gotowej masy dodajemy kawę. Na koniec wlewamy alkohol do smaku. Masę dzielimy na 3 części. Dwie większe, a jedną mniejszą. PRZEŁOŻENIE: -biszkopt orzechowy, -większa wydzielona część masy, -warstwa herbatników, -kajmak, -warstwa herbatników, -większa wydzielona część masy, -biszkopt orzechowy, -mniejsza wydzielona część masy (cieniutko, tyle by śmietanka lepiej się przykleiła do ciasta), -śmietanka, -pokruszone herbatniki WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijemy na sztywno. Słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewamy na przełożone wcześniej ciasto. Posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Ciasto odstawiamy do chłodu do zastygnięcia śmietanki.