Sposób przygotowania:
Tortowe ciasto z herbatnikami
BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do ubitej na puch masy dokładamy wymieszane ze sobą mąkę, proszek i orzechy oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy około 20 min w 180ºC. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt orzechowy. Upieczone biszkopty studzimy. MASA KAWOWA: Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Studzimy.Jajka ubijamy z cukrem na parze. Ubite studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ubite jajka. Do gotowej masy dodajemy kawę. Na koniec wlewamy alkohol do smaku. Masę dzielimy na 3 części. Dwie większe, a jedną mniejszą. PRZEŁOŻENIE: -biszkopt orzechowy, -większa wydzielona część masy, -warstwa herbatników, -kajmak, -warstwa herbatników, -większa wydzielona część masy, -biszkopt orzechowy, -mniejsza wydzielona część masy (cieniutko, tyle by śmietanka lepiej się przykleiła do ciasta), -śmietanka, -pokruszone herbatniki WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijemy na sztywno. Słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewamy na przełożone wcześniej ciasto. Posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Ciasto odstawiamy do chłodu do zastygnięcia śmietanki.
biedroneczki
Czekoladka 2
ciasteczka