zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Tostowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 17
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niecodzienne śniadanie z codziennych składników. Zamiast robić kanapki zrobiłam babeczki z chleba tostowego.

Tostowe babeczki

Składniki:

Tostowe babeczki

 

  • składniki na 17 babeczek

 

  • 500 g chleba tostowego
  • 10 jajek
  • 1/2 szk mleka
  • 1/2 szk prażonej cebulki
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 10 koktajlowych pomidorków
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g wędzonego boczku ( plastry )
  • 200 g podsuszanej kiełbasy krakowskiej ( plastry )
  • 1/2 szk posiekanego szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tostowe babeczki
Chleb pokroić w kostkę i wrzucić do miski.

Jajka wbić do drugiej miski, wlać mleko i rozmieszać.

Dodać cebulkę, posiekany szczypiorek i szpinak oraz wrzucić pokrojone pomidorki i starty na tarce ser.

Następnie dodać do smaku sól i pieprz i na koniec pokrojone w kostkę plastry boczku i kiełbasy i ponownie wymieszać.

Do miski z tymi składnikami przerzucić kostki chleba tostowego i wszystko ze sobą połączyć.

Formy do babeczek wysmarować olejem ( można powkładać papilotki, lepiej babeczki wyjdą z formy ).

We wgłębienia kłaść uformowane porcje przygotowanej masy.

Babeczki piec 25 minut w 190 stopniach.

Podawać na gorąco.

Tagi:

szpinak jajka