mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Tosty francuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie tosty często serwuję na śniadanko, albo szybką przekąskę. Najlepiej smakują na gorąco z ciągnącym się serem i ketchupem:)

Tosty francuskie

Składniki:

Tosty francuskie

 

  • 2 kromki czerstwego chleba – najlepiej jasne pieczywo
  • 1 jajko roztrzepane
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • łyżka masła do smażenia
  • 10 dag starego żółtego sera
  • ketchup

 

Sposób przygotowania:

Tosty francuskie
Do roztrzepanego na talerzu jajka, dodać mleko, szczyptę soli i dobrze wymieszać. Kromki chleba moczyć w tej mieszaninie z obu stron. N patelni rozgrzać masło, położyć kromki i smażyć na małym ogniu, aż się zarumienią. Przewrócić chleb na drugą stronę i posypać żółtym serem. Gotowe kromki wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Udekorować ketchupem . Podawać na ciepło.