lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Szczawiowa Laluni na cielęcinie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zwykle robię na drobiu, ale można czasem zrobić wyjątek. Jak wiadomo wszystkim na wywar rosołowy używa się przerośniętego mięska z cielęciny - mamy wtedy mocny bulion. Wybrałam mostek cielęcy. Zupa nabrała wykwintnego smaku.

Szczawiowa Laluni na cielęcinie

Składniki:

Szczawiowa Laluni na cielęcinie

Składniki wywaru do szczawiówki :

Dodatkowo:

  • słoiczek szczawiu siekanego Develey

 

 

  • jajka ugotowane na twardo 6 szt

Sposób przygotowania:

Szczawiowa Laluni na cielęcinie
 Do garnka wlewam 3 litry wody.

Obieram warzywa ( seler, pietruszkę, marchew, cebulę opalona nad gazem i por ) opłukuje pod bieżącą wodą i wkładam do garnka.

Mostek cielęcy opłukuje pod bieżącą woda i wkładam do garnka z warzywami.

Ziemniaki kroje w kostkę i dodaję do reszty składników.

Dodaje listek laurowy ziele angielskie i przykrywam pokrywką i na małym ogniu gotuje 1 i 1/2 godziny.

Doprawiam sola i pieprzem.

Po półtorej godzinie dodaje szczaw ze słoiczka i gotuje dosłownie chwilę (10 minut).

Teraz do szklanki wlewam 150 ml śmietany i dodaje wywaru z garnka mieszam i patrze, czy się nie ważyło, dopiero dodaje do zupy.

Po 2-3 minutach mamy gotowa szczawiówkę.

Jajka gotuje pod koniec ugotowania zupy, zdążę je obrać i pokroić w ćwiartki, a potem dodam do szczawiówki już na talerzu.