Sposób przygotowania:
Szczawiowa Laluni na cielęcinie
Do garnka wlewam 3 litry wody.
Obieram warzywa ( seler, pietruszkę, marchew, cebulę opalona nad gazem i por ) opłukuje pod bieżącą wodą i wkładam do garnka.
Mostek cielęcy opłukuje pod bieżącą woda i wkładam do garnka z warzywami.
Ziemniaki kroje w kostkę i dodaję do reszty składników.
Dodaje listek laurowy ziele angielskie i przykrywam pokrywką i na małym ogniu gotuje 1 i 1/2 godziny.
Doprawiam sola i pieprzem.
Po półtorej godzinie dodaje szczaw ze słoiczka i gotuje dosłownie chwilę (10 minut).
Teraz do szklanki wlewam 150 ml śmietany i dodaje wywaru z garnka mieszam i patrze, czy się nie ważyło, dopiero dodaje do zupy.
Po 2-3 minutach mamy gotowa szczawiówkę.
Jajka gotuje pod koniec ugotowania zupy, zdążę je obrać i pokroić w ćwiartki, a potem dodam do szczawiówki już na talerzu.
Obieram warzywa ( seler, pietruszkę, marchew, cebulę opalona nad gazem i por ) opłukuje pod bieżącą wodą i wkładam do garnka.
Mostek cielęcy opłukuje pod bieżącą woda i wkładam do garnka z warzywami.
Ziemniaki kroje w kostkę i dodaję do reszty składników.
Dodaje listek laurowy ziele angielskie i przykrywam pokrywką i na małym ogniu gotuje 1 i 1/2 godziny.
Doprawiam sola i pieprzem.
Po półtorej godzinie dodaje szczaw ze słoiczka i gotuje dosłownie chwilę (10 minut).
Teraz do szklanki wlewam 150 ml śmietany i dodaje wywaru z garnka mieszam i patrze, czy się nie ważyło, dopiero dodaje do zupy.
Po 2-3 minutach mamy gotowa szczawiówkę.
Jajka gotuje pod koniec ugotowania zupy, zdążę je obrać i pokroić w ćwiartki, a potem dodam do szczawiówki już na talerzu.