gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Tradycyjne chrusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chrusty delikatne i kruche. Przyrządzamy je z ciasta zbijanego śmietankowego. Smażymy w głębokim tłuszczu. Polecam.

Tradycyjne chrusty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tradycyjne chrusty

 

  • 350 szklanki mąki,
  • 5 żółtek,
  • łyżka octu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 6 łyżek śmietany 18 % kwaśnej,
  • smalec do smażenia,

Sposób przygotowania:

Tradycyjne chrusty
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, cukier, śmietanę oraz ocet. Zagniatamy ciasto. Następnie zbijamy je wałkiem ok 10 minut. Wkładamy do lodówki na ok 2-3 godziny.

Ciasto wałkujemy jak najcieniej podsypując lekko mąką. Wycinamy prostokąty robimy dziurkę na środku i zwijamy. Smażymy w głębokim tłuszczu (u mnie smalec). Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Tradycyjne chrusty
Z podanych składników sporządzamy ciasto.

Tagi:

faworki chrust