bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Tradycyjne faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zawsze w karnawale często smażę te pyszne smakołyki, szczególnie w tłusty czwartek nie może ich zabraknąć w każdym domu.

Tradycyjne faworki

Składniki:

Tradycyjne faworki

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne faworki
Na stolnicę przesiewamy mąkę,siekamy ją z masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy dość długo, powinno odchodzić od ręki.

Ciastem uderzamy przez kilka minut o stolnicę lub uderzamy wałkiem, będzie bardziej elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.

Stolnicę posypujemy mąką, ciasto cienko wałkujemy, radełkiem lub nożem wycinamy paski 2cm.x10cm., każdy pasek nacinamy w środku i przewijamy jeden koniec przez dziurkę.

Gotowe faworki układamy na stolnicy, w garnku roztapiamy smalec, na gorący tłuszcz wrzucamy gotowe faworki i smażmy na złoty kolor z obydwu stron, układamy na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym, ostudzone posypujemy cukrem pudrem.