Sposób przygotowania:
Sernik z wiśniami
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać zagnieść. Ciasto dzielimy na 2 części większą i mniejszą.
Większą rozkładamy na blasze o wymiarach 24/36 wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto po nakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiec około 15 min.
Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Cześć mniejszą ciasta zwinąć w folie spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Masa serowa:
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, żółtka utrzeć z cukrem, dodać roztopione ale wystudzone masło, zmiksować na puszystą masę,do masy dodać ser i budyń waniliowy dalej miksować.
Na samym końcu dodać ubite na sztywno białka delikatnie wymieszać łyżką do połączenia białek z masą serową.
Masę serową przelać na podpieczone ciasto, na masę serową poukładać wiśnie na wiśnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki.
Ciasto włożyć do piekarnika i piec 50 - 60 min w temperaturze 180 stopni.
Większą rozkładamy na blasze o wymiarach 24/36 wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto po nakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiec około 15 min.
Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Cześć mniejszą ciasta zwinąć w folie spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Masa serowa:
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, żółtka utrzeć z cukrem, dodać roztopione ale wystudzone masło, zmiksować na puszystą masę,do masy dodać ser i budyń waniliowy dalej miksować.
Na samym końcu dodać ubite na sztywno białka delikatnie wymieszać łyżką do połączenia białek z masą serową.
Masę serową przelać na podpieczone ciasto, na masę serową poukładać wiśnie na wiśnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki.
Ciasto włożyć do piekarnika i piec 50 - 60 min w temperaturze 180 stopni.
gusia1000