BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 814]

Sernik z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszny sernik z dodatkiem wiśni na kruchym spodzie. Sernik zasmakował mojej rodzince i teraz często gości na naszym stole.

Sernik z wiśniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik z wiśniami

 

  • ciasto ;
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
  • 150 g .masła
  • 2 -3 łyżki kakao (ciemne),
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego,
  • 1 jajko.

 

  • Masa serowa ;
  • wiaderko sera trzykrotnie mielonego,
  • 3 - 4 jajka ,
  • 1,5 szklanki cukru ,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 100 g .masła ,
  • szczypta soli.

 

  • Ponadto wiśnie ( u mnie mrożone)

Sposób przygotowania:

Sernik z wiśniami
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać zagnieść. Ciasto dzielimy na 2 części większą i mniejszą.

Większą rozkładamy na blasze o wymiarach 24/36 wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto po nakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiec około 15 min.

Po upieczeniu ciasto wystudzić.

Cześć mniejszą ciasta zwinąć w folie spożywczą i włożyć do zamrażarki.

Masa serowa:

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, żółtka utrzeć z cukrem, dodać roztopione ale wystudzone masło, zmiksować na puszystą masę,do masy dodać ser i budyń waniliowy dalej miksować.

Na samym końcu dodać ubite na sztywno białka delikatnie wymieszać łyżką do połączenia białek z masą serową.

Masę serową przelać na podpieczone ciasto, na masę serową poukładać wiśnie na wiśnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki.

Ciasto włożyć do piekarnika i piec 50 - 60 min w temperaturze 180 stopni.
Sernik z wiśniami
Ciasto gotowe do włożenia do pieca i upieczenia
Sernik z wiśniami
Pyszne i ciekawe ciasto czeka na wykończenie i upieczenie.