Sposób przygotowania:
Tradycyjne gołąbki mojej mamy
Moja mama robi te gołąbki tak. Ryż oraz kaszę jęczmienną gotuje w osobnych naczyniach na sypko, tak aby nie były rozgotowane, ale jeszcze nieco twarde. Cebule obiera i kroi w kostkę, a następnie smaży na margarynie z dodatkiem soli i pieprzu. Usmażoną cebulę przepuszcza przez maszynkę do mięsa razem z ugotowanym mięsem (ok 25 dag mięsa drobiowego i 25 dag mięsa wieprzowego - rodzaj drobiu i częsci tuszy świni dowolny). Mięso doprawia do smaku, następnie dodajemy odcedzony ryż i kaszę, wbija jajka i całość dokładnie miesza, doprawia. Z kapusty wycina głąb, do duzego garnka z wrzącą wodą wrzuca kapustę i odrywa kolejne liścia (tylko w chwile się je zaparza). Na każdym lisciu układa ok. 3-4 łyżki farszu i zawija gołąbki. Gołąbki ściśle uklada w wysokiej patelni, następnie wlewa wody do połowy ich wyokości i dodaje 1 kostkę rosołową, pod przykryciem dusi gołąbki 30 minut. Podaje się je na gorąco z sosem.