kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tradycyjne gołąbki z mięsem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki w klasycznej, tradycyjnej odsłonie z mięsem mielonym i ryżem. Są dania, które stały się kultowe i nie wymagają ingerencji i „udziwniania”.

Tradycyjne gołąbki z mięsem

Składniki:

Tradycyjne gołąbki z mięsem

podstawowe

  • 700 g mielonego mięsa (łopatka, szynka lub indyk wg gustu)
  • 100 g ryżu
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 1 biała kapusta (lub młoda)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1l domowego przecieru pomidorowego lub 3 puszki pelatti
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól i pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, cynamon

Sposób przygotowania:

Tradycyjne gołąbki z mięsem
Ryż ugotować, odcedzić i ostudzić.

Mięso mielone wymieszać z ryżem oraz przyprawami: solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i odrobiną cynamonu.

Ostrym, wąskim nożem wyciąć w kształt stożka głąb kapusty. Gotować około 15 minut w osolonym wrzątku. Kapustę odcedzić i przestudzić. Obierać pojedynczo liście. Jeśli mają zgrubienia nerwu należy je delikatnie odciąć.

Na środek liścia nakładamy około łyżki ( w zależności od liścia) farszu. Zawijamy boki liścia do środka a następnie rolujemy (podobnie jak przygotowuje się krokiety lub rolady).

W szerokim garnku o grubym dnie układamy kilka liści kapusty - zapobiegną przypalaniu. Na liściach układamy gołąbki łączeniem do dołu.

W osobnym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę. Do niej dodajemy domowy przecier pomidorowy lub pomidory pelatti. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, oregano, tymiankiem i odrobina cukru. Doprowadzamy do bulgotania. Zdejmujemy z gazu i zalewamy sosem przygotowane wcześniej gołąbki. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, tylko delikatnie potrząsnąć garnkiem. Gotujemy około 40-45 minut na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie. Jeśli sos zbyt mocno się zredukował możemy podlać odrobina gorącej wody lub bulionu.

Gołąbki serwujemy na ciepło z ziemniaczkami i ulubiona jarzynką.