Sposób przygotowania:
Tradycyjne kluski śląskie
Ziemniaki obrać, umyć. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kiedy trochę przestygną, zemleć lub przecisnąć przez praskę, włożyć masę do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić nożem na cztery równe części. Jedną część wyjąć i odłożyć, a w powstałe zagłębienie wsypać mąkę ziemniaczaną. Odłożone ziemniaki dodać z powrotem do masy, wszystko wymieszać, posolić i starannie wyrobić. Podzielić ciasto na kilka porcji, z każdej formować na stolnicy wałki o szerokości około 2-3 cm, kroić je na niewielkie kawałki i formować kulki z wgłębieniem pośrodku. Kluski wrzucać partiami do osolonej wrzącej wody z dodatkiem oleju i wyjmować łyżką cedzakową po upływie około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone skrawkami lub jako dodatek do dań z sosem.