edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Tradycyjne kopytka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nie znam osoby, która nie lubiłaby tych uniwersalnych klusek

Tradycyjne kopytka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tradycyjne kopytka

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne kopytka
Ugotowane, odparowane i ostudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce. Wbiłam do nich jajko i wsypałam mąkę. Dłonią wyrobiłam gładkie ciasto. Na obsypanej mąką stolnicy utoczyłam z ciasta wałeczki o grubości ok. 3 cm. Lekko je spłaszczyłam i pokroiłam ukośnie na kluski szerokości około 1 cm. Do wrzącej wody wsypałam sól i wlałam olej. Kluski wrzuciłam na wrzątek i gotowałam je 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjęłam na talerze łyżką cedzakową. Podałam ze zrumienioną na maśle bułką tartą.
Tradycyjne kopytka
Ugotowane ziemniaki przepuściłam przez maszynkę do mielenia.
Tradycyjne kopytka
Z wyrobionego ciasta uformowałam wałeczki i pokroiłam je na kluski.
Tradycyjne kopytka
Kluski gotowałam w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.