Sposób przygotowania:
Tradycyjne wołowe kotlety mielone
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy do niego jedno jajo, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i marynatą czosnkową, dokładnie łączymy składniki. Do mniejszej miseczki wlewamy mleko, wkładamy do niego czerstwą bułkę pszenną i czekamy aż zmięknie i nasiąknie mlekiem, wtedy odciskamy mleko i przekładamy rozdrobnioną bułke do mięsa i jeszcze raz wyrabiamy masę mięsną. Z mięsa formujemy kulki, układamy na desce, następnie naciskając z góry, spłaszczamy kotlety. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron, na tym samym tłuszczu podsmażamy ugotowane kartofle, pokrojone na mniejsze kawałki. Kotlety wykładamy na talerz, podajemy z kartoflami i duszonymi pieczarkami.