p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Tradycyjne wołowe kotlety mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

kotlety mielone wołowe to klasyka w polskiej kuchni

Tradycyjne wołowe kotlety mielone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjne wołowe kotlety mielone

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 jako
  • 1 bułka pszenna
  • 200 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka marynaty czosnkowej Kotanyi
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Tradycyjne wołowe kotlety mielone
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy do niego jedno jajo, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i marynatą czosnkową, dokładnie łączymy składniki. Do mniejszej miseczki wlewamy mleko, wkładamy do niego czerstwą bułkę pszenną i czekamy aż zmięknie i nasiąknie mlekiem, wtedy odciskamy mleko i przekładamy rozdrobnioną bułke do mięsa i jeszcze raz wyrabiamy masę mięsną. Z mięsa formujemy kulki, układamy na desce, następnie naciskając z góry, spłaszczamy kotlety. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron, na tym samym tłuszczu podsmażamy ugotowane kartofle, pokrojone na mniejsze kawałki. Kotlety wykładamy na talerz, podajemy z kartoflami i duszonymi pieczarkami.
Tradycyjne wołowe kotlety mielone
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy do niego jedno jajo, doprawiamy
Tradycyjne wołowe kotlety mielone
Do mniejszej miseczki wlewamy mleko, wkładamy do niego czerstwą bułkę pszenną
Tradycyjne wołowe kotlety mielone
Na patelni grillowej rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron
Tradycyjne wołowe kotlety mielone
Usmazone kotlety wołowe wykładamy na podłużny talerz