szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

tradycyjny mielony kotlet wg szewczyka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

zwykłe kotlety mielone, najlepsze ze zwyczajnych

tradycyjny mielony kotlet wg szewczyka

Składniki:

tradycyjny mielony kotlet wg szewczyka

 

  • na sporą ilość kotletów:

 

  • kilogram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • porządna garść bułki tartej
  • mała cebulka
  • pieprz i sól do smaku(po dwie trzy łyżeczki)
  • olej do głębokiego smażenia
  • jedno jajko
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

tradycyjny mielony kotlet wg szewczyka
Mięso ugniatamy, wraz z pieprzem,solą, posiekaną drobno cebulką i jajkiem, na gładką masę. Formujemy sporej wielkości kotlety,ponieważ w głębokim tłuszczu i w takim czasie smażenia, mięso kurczy się nawet dwukrotnie a kotlety mają mieć w środku mięciutki farsz. Formujemy kotlet, wielkości połowy dłoni i obtaczamy go w bułce tartej. Na oleju, który ma przykrywać kotleta do połowy grubości, smażymy. Przewracamy kotleciki parokrotnie. Mają być bardzo mocno obsmażone z każdej ze stron, wręcz za mocno. Następnie dolewamy dwie szklanki wody i "dusimy" kotleciki około 15 minut. Tak mięciutkie i przesmażone podajemy z ziemniaczkami i kiszona kapustką. Smacznego!