czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tradycyjny murzynek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne ciasto, na które przepis odziedziczyłam po mamie;)

Tradycyjny murzynek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tradycyjny murzynek

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny murzynek
Masło pokroić na kawałki, wraz z cukrem, mlekiem i kakao przełożyć do garnka i mocno podgrzać, lecz nie zagotować! Mieszać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pół szklanki masy odlać. Do reszty dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać biała ubite na sztywną pianę, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm. Piec około 40minut w temp. 170st. Ostudzić. Polać masą czekoladową. Można posypać wiórkami kokosowymi.
Tradycyjny murzynek
Ciasto przelać do blaszki, piec 40 minut

Tagi:

jajko jajka