Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Tradycyjny wigilijny karp smażony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tradycyjny i najlepszy karp smażony na maśle.

Tradycyjny wigilijny karp smażony

Składniki:

Tradycyjny wigilijny karp smażony

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny wigilijny karp smażony
Rybę patroszymy, dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Karpia kroimy na porcje (na dzwonka lub płaty). Na talerz wybijamy jajka. Rozmącamy i lekko solimy. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Kawałki karpia zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Przygotowaną rybę układamy na patelni z rozpuszczonym masłem. Smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z obu stron.