marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tratewka z paluszków i sera żółtego.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Paluszki wypakować,szczypiorek opłukać,osączyć i przewlec palu- szki ściśnięte w 5 sztuk,obwiązać,nasadzić maszt z serowym żaglem i gotowe.

Tratewka z paluszków i sera żółtego.

Składniki:

Tratewka z paluszków i sera żółtego.

 

  • Paczka włoskich paluszków Grissini,
  • pędy młodego szczypiorku,
  • 4 plasterki sera z dziurami ementalera,
  • 2 patyczki na maszt,
  • listki sałaty zwykłej.

Sposób przygotowania:

Tratewka z paluszków i sera żółtego.
Paluszki wypakować i po 5-6 sztuk złączyć blisko siebie.Pędy szcz-
-ypiorku opłukać,osuszyć i przewlekać paluszki wężowymi ruchami
i delikatnie nie łamiąc ich,zawiązać supełek na boku.Tak samo zro-
-bić na drugim końcu paluszkowej tratewki.Plasterek ementalera
nadziać dziurkami na patyk do szaszłyków równie wężowym ruchem
ale przy brzegu plasterka,aby powstała flaga z plasterka,mogła po-
-wiewać.Jak zostanie jeszcze trochę paluszków,można zrobić podobne tratwy.Sałatę oberwać z liści,a te opłukać,osączyć,ułożyć
na półmisku i kładąc na nie tratewki jak na rzece.Dobre dla niejadków i nie tylko.

Tagi:

sery sałata ser