PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Trochę inne pączuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie bardzo wiedziałam jak je nazwać - najbardziej zbliżone są chyba do pączków... Przepis na około 35 sztuk.

Trochę inne pączuszki

Składniki:

Trochę inne pączuszki

 

  • 1 szklanka wody
  • 70g masła
  • 1szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • olej do głębokiego smażenia
  • syrop klonowy lub cukier puder

Sposób przygotowania:

Trochę inne pączuszki
Do niedużego garnka wlewamy wodę i dodajemy posiekane masło. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, do czasu aż masło się rozpuści. Nie zagotowujemy. Następnie garnek zestawiamy z ognia i dodajemy mąkę z proszkiem. Dużą łyżką, a potem ewentualnie ręką wyrabiamy gęstą masę o konsystencji puree. Kolejno dodajemy roztrzepane jajka i dalej wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W średnim garnku podgrzewamy olej. Za pomocą łyżki pomoczonej w wodzie nabieramy porcję ciasta i smażymy z jednej, a potem z drugiej strony - w sumie około 5 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową, przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub stawiamy syrop klonowy w miseczce - do paczania.