SUPERPRZEPIS

Dukanowa kapustka z mięsem ala bigos

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Dukanowa kapustka z mięsem ala bigos Więcej zdjęć (5)

Szybka, pyszna kapustka dukanowa ala bigos

Składniki:

Dukanowa kapustka z mięsem ala bigos

 

Sposób przygotowania:

Dukanowa kapustka z mięsem ala bigos
Białą kapustę szatkujemy, wkładamy do dużego garnka zalewamy 1l wody, dodajemy bulionetkę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. W tym samym czasie płuczemy kapustę kiszoną, wkładamy do mniejszego garnka zalewamy 0,5l wody i gotujemy do miękkości - nie odlewamy. Cebulkę kroimy w kostkę, podduszamy na patelni podlanej wodą, dodajemy mięso mielone i razem podsmażamy, dodajemy pieprz, sól, paprykę słodką i pomidory wraz z koncentratem, mieszamy i podpiekamy razem przez około 5 minut. Kiedy z białek kapusty odparuje cała woda dodajemy dodajemy suszone grzybki i ugotowaną kapustę kiszona wraz z pozostała wodą (nie powinno być jej zbyt dużo max 1 szklanka), całość zagotowujemy o dodajemy podsmażone mięsko, mieszamy dokładnie i podduszamy przez około 5 minut dla połączenia się smaków. Smacznego
Dukanowa kapustka z mięsem ala bigos
Kapustkę szatkujemy, zalewamy wodą, przyprawiamy, gotujemy
Dukanowa kapustka z mięsem ala bigos
kiedy jest miekka dodajemy grzybki suszone i ugotowaną kiszoną kapustę
Dukanowa kapustka z mięsem ala bigos
Cebulkę podsmażamy z mieskiem mielonym, dodajemy pomidory i koncentrat
Dukanowa kapustka z mięsem ala bigos
Całość przekładamy do ugotowanej kapusty, dokładnie mieszamy